Ledere for en delegasjon skiløpere fra Kina ønsket å få en kontroversiell kinesisk bok på biblioteket i Meråker fjernet. Uaktuelt, svarer biblioteksjefen

– Vi har ytringsfrihet i Norge, så det var helt uaktuelt, sier biblioteksjef Anne Marken i Meråker til Adresseavisen.

I forbindelse med satningsprosjektet mot OL i Beijing i 2020, er det over 40 kinesiske langrennstalenter i Meråker for å trene. Satningsprosjektet er et samarbeid mellom Norge og Kina. I tillegg til langrennstalentene, er det også 15 trenere og ledere tilstede i bygda.

Adresseavisen skriver at de siste ukene har det vært tre hendelser på biblioteket i Meråker knyttet til kinesisk litteratur biblioteket har. Blant bøkene som er blitt bedt fjernet, er en bok om Falun Gong-bevegelsen. Bevegelsen har vært forbudt i Kina siden 1999.

Saken fortsetter etter annonsen:

– Vi har hatt tre forskjellige henvendelser fra enkeltindivider som har bedt oss fjerne den boka. Det er også nevnt to–tre andre bøker i samlingen. De har sagt at hvis noen av de kinesiske skiløperne blir tatt med disse bøkene, er de redd for at de risikerer arbeidsleir eller fengsel i Kina, sier Marken til avisen.

– Jeg har sagt at vi opprettholder tilbudet fra vårt bibliotek. Vi kan ikke fjerne innholdet i biblioteket på grunn av slike henvendelser, sier han.

Biblioteket har fått tilsendt bøker fra Deichman i Oslo på grunn av den store kinesiske delegasjonen i kommunen.